4691 sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu Kapsamında İstisnadan Yararlanan ve Kazanç Tutarları 1.000.000 TL’ni Aşan Gelir ve Kurumlar Vergisi Mükelleflerin, Söz Konusu Kazançlarının %2’si Oranında Fon Ayırma 01.01.2022 den itibaren zorunlu hale getirilmiştir.
1 Ocak 2022 tarihinden itibaren 4691 sayılı Kanun kapsamında yıllık beyanname üzerinden istisna edilen kazançları tutarı 1.000.000 Türk lirası ve üzerinde olan gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri tarafından, bu tutarın yüzde ikisi pasifte geçici bir hesaba aktarılacaktır.
Aktarılması gereken tutar yükümlülüğü, yıllık bazda 20.000.000 Türk lirası ile sınırlıdır. Bu tutarın, geçici hesabın oluştuğu yılın sonuna kadar Türkiye’de yerleşik girişimcilere yatırım yapmak üzere kurulmuş girişim sermayesi yatırım fonu paylarının satın alınması veya girişim sermayesi yatırım ortaklıkları ya da bu Kanun kapsamındaki kuluçka merkezlerinde faaliyette bulunan diğer girişimcilere sermaye olarak konulması şarttır.
Bu tutarın ilgili yılın sonuna kadar özel fona aktarılmaması ve yatırım yapılmaması durumunda, yıllık beyanname üzerinde 4691 sayılı Kanun kapsamında istisna edilen kazanç tutarının yüzde 20’si, ilgili yılda yararlanılan gelir ve kurumlar vergisi istisnasına konu edilemez.
Aynı şekilde 5746 sayılı Kanun kapsamında yıllık beyanname üzerinden indirim konusu yapılan tutarın yüzde 20’si ilgili yılda yararlanılan Ar-Ge indirimine konu edilemez. Gelir vergisi mükellefleri bu uygulamanın kapsamı dışındadır.
Bu tutar nedeniyle zamanında alınmayan vergiler, vergi ziyaı cezası uygulanmaksızın gecikme faiziyle tahsil edilecektir.
Girişim Sermayesi Yatırım Fonları