İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

MERAKLA BEKLENEN YAPILANDIRMA ÇIKTI

Reklamlar

Yapılandırma kanunu olarak bilinen İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek kanunlaştı.

Henüz Resmi Gazete’de yayınlanmadı ama kabul edilen teklife göre genel anlamda vergi borçları yeniden yapılandırılarak 18 taksit olmak üzere 36 ayda ödenebilecek.

Yapılandırma hesaplamasında gecikme zammı ya da gecikme faizi yerine YI-ÜFE katsayısı dikkate alınacak ve ödeme şekline göre seçenekler sunulacak.

6 ila 18 arasında bir sayıda taksitlendirme yapılabilecek. Taksit ödemeleri 2 ayda bir şeklinde olacak. Peşin ödeme yapan ya da ilk 2 taksit süresi içinde borcunu kapatana indirimler uygulanacak.

HANGİ BORÇLAR YAPILANDIRILACAK

Kanun kapsamında SGK, Gelir Vergisi, Kurumlar Vergisi, Katma Değer Vergisi (KDV), Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV), Özel Tüketim Vergisi (ÖTV), tüm idari para cezaları, KYK borçları, Hazine alacaklarını kapsayan vergi borçları yapılandırılabilecek.

Vergi cezaları, gecikme faizleri ve gecikme zamları; trafik, seçim, nüfus para cezaları; Karayolu Taşıma Kanunu’na göre; kesilen para cezaları, kara yollarından usulsüz geçişler nedeniyle kesilen para cezaları gibi tüm idari para cezaları da yapılandırma kapsamına alındı. Öğrenim katkı kredisi ve öğrenim kredisi borçları, ecrimisiller, haksız alınan destekleme ödemeleri, kaynak kullanımı destekleme fonu, taşınmaz kültür varlıklarının korunmasına katkı payı da yapılandırılabilecek.

31 Ağustos 2020 tarihi ve öncesinde tahakkuk etmiş borçlar yapılandırma kapsamına alındı. Bu tarihten sonraki borçlar yapılandırılmayacak. Yapılandırma başvuruları için 31 Aralık 2020 tarihine kadar ilgili kurumlara başvurulabilecek. Vergiye dayalı borçlar için ilk ödeme 2021 Ocak ayında, SGK borçları ise 2020 Şubat ayında başlayacak.

YAPILANDIRILAMAYACAK BORÇLAR DA VAR

Adli para cezaları, üst kurullar ve düzenleyici denetleyici kurullar tarafından verilen idari para cezaları, COVID-19’la mücadele kapsamında Hıfzıssıhha Kanunu çerçevesinde verilen para cezaları ve yasak yerlerde tütün kullanımı nedeniyle verilen para cezaları kanunun kapsamı dışında tutulacak.

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ UZATILABİLECEK

Kanunla ayrıca Cumhurbaşkanına, kısa çalışma ödeneği uygulamasını 30 Haziran 2021’e kadar uzatma yetkisi verildi.

UEFA TEDARİKÇİLERİNE KDV İSTİSNASI UEFA

Şampiyonlar Ligi 2021 Finali karşılaşmalarının Türkiye’de oynanacak olması sebebiyle UEFA, katılımcı futbol kulüpleri ve organizasyonda görevli olan tüzel kişilerden iş yeri, kanuni ve iş merkezi Türkiye’de bulunmayanlara, bu karşılaşmalar nedeniyle yapılacak mal teslimleri ve hizmetleri ile bunların yapacakları mal teslimleri ile hizmetleri KDV’den istisna olacak.

Detaylar ve uygulamalar için kanunun ve ilişkin tebliğlerin yayınlanmasını beklemek gerekiyor.

İlk yorum yapan siz olun

Bir Cevap YazınCevabı iptal et