Dijital ve bilgi teknolojisi, günümüzde toplum hayatının her alanını etkilemektedir. Hızla gelişen teknolojinin gündelik hayatta sağladığı kolaylıklar insanların dijital tercihlere yönelmesini sağlayan en önemli unsurdur. Bu sebeple dijital ve bilgi teknolojisi kullanımı ülkemizde her geçen gün yükseliş trendindedir. Teknolojinin sunduğu kolaylıklardan biriside e-ticaret dediğimiz; mal ve hizmetlerin internet üzerinden satışını, sunumunu ve dağıtımını içeren bir ticaret türüdür. Elektronik ticaret dediğimiz bu ticaret türü ülkemizde Koronavirüsü hastalığı (COVID-19) süresince çok daha fazla önem kazanmış ve artan kolaylaştırıcı avantajları ile hayatımızdaki yeri ve önemi her geçen gün artmaktadır. Toplum, teknoloji ile birlikte görerek, dokunarak, pazarlık yaparak mal ve hizmetlerin satışı ve alımı gibi geleneksel yüz yüze iletişim parekende ticaret yöntemlerinden her geçen gün vaz geçmektedir. Bunun yerine insanımız maksimum zaman ve maddi tasarrufun sağlandığı, en avantajlısını, en ucuzunu ve tüketici iade haklarını daha etkin kullanabildiği e-ticaret Pazar yerlerinde ticaret yapmayı tercih etmektedir. Bu sebeple gelişmiş toplumlarda olduğu gibi ülkemizde de e-ticaretin önemi her geçen gün artan bir tercihle büyüyen ticari pazar alanı olmaktadır. Ülkemizde, fiziksel bir işletme çalıştırmanın maliyetleri göz önünde tutarak, e-ticaretin yakaladığı ivme ve sağladığı avantajlarla en küçük şahıs işletmesi esnaftan, küçük, orta ve büyük ölçekli işletmeler ticari yönlerini güvenli bir e-ticaret atmosferinin şartlarına dönüştürmeye başlamışlardır. Ticari işletmeler kullandıkları dijital yöntemler ve buna bağlı e-ticaret satış ve pazarlama stratejileri ile çok sayıda hedef kitlesine ulaşmak ve satış potansiyelini artırmayı hedeflemektedirler. Bu çerçevede ticari firmalar az maliyetle, güvenli ve garantili satışla çok daha fazla kar elde etmeyi hedeflemektedirler.
Bir e ticaret uygulamacısı olarak izlenim ve tecrübelerimi sizlerle paylaşacağım
Takip etmek için ücretsiz abone olun
Kesinlikle istenmeyen e-posta veya reklam yok!

Haftanın 7 günü 24 saat müşterilerine açık olan İnternet üzerinde e-ticaret, satıcıların komisyon oranı üzerinden satmalarına olanak sağlayan Trendyol, Hepsi Burada, n11, Getir, Çiçek Sepeti, Pazarama, Amazon gibi büyük ölçekli şirketlerin e-ticaret pazar yerlerinde veya şirketlerin kendi sahip oldukları e-ticaret siteleri gibi platformlarda satış hizmeti sunulmaktadır. Yayınlanan Resmi verilerde de görüleceği üzere; 2022 yılında e-ticaretin genel ticarete oranı 18,6’ya çıkmış ve 2022 yılında e-ticaret miktarı % 109 artışla 800,7 milyarı aşmıştır. E-ticaret faaliyetinde 548 bin den fazla işletme yer alırken bu firmalardan e-ticaret pazar yerlerinde 533 bin den fazla işletme faaliyet göstermektedir. 15 binden fazla işletme kendi e-ticaret sitesinde faaliyetlerde bulunurken toplamda 37 bin üzeri satış yapılan e-ticaret pazar yeri bulunmaktadır. Ülkemizde İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Antalya, Konya, Kocaeli gibi iller e-ticaret faaliyeti yürüten işletmeleri en çok bulunan iller arasında başı çekmektedir.
E-ticaretle ilgili sunulan bilgi ve veriler ışığında e-ticaret pazarının ve işlem hacminin genel ticarete oranı yıldan yıla katlanarak büyümektedir. 2022 yılındaki e-ticaret satışında e-ticaret Pazar yerlerinin reklam, kampanya, indirim vb. yöntemleri en çok kullanan Trendyol Pazar yerinin pastada payının açık ara önde olduğu, 2.sırada Hepsi Burada ve devamında diğer Yemek Sepeti, Getir, Amazon, N11 gibi Pazar yerleri sıralanmaktadır. Diğer e-ticaret sitesinde satış yapan marka firmaların, küçük veya orta ölçekli işletmelerin kendi e-ticaret sitelerindeki satış oranları çok daha az seviyededir. Anadolu’nun en ücrasındaki küçük esnafından İstanbul’un en büyük firmalarına kadar herkes e-ticaret Pazar yerinden pay alma ve az masrafla kazancını karlı olarak artırmak hedefindeler. Bakalım hangi firmalar ne kadar başarılı oluyorlar. Bunu anlamak için sadece e-ticarete başlayan değil, devam eden ve kapanan firmaların istatistiklerine de bakmak lazım.
Gelecek yazılarımızı e ticareti tüm boyutlarıyla ve başarı için ip uçlarını örneklendirerek sürdüreceğiz.
İlk yorum yapan siz olun