Faizsiz 3 yıl Geri Ödemesiz KOSGEB Kredi Desteği
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, KOSGEB’in 5 milyar TL bütçeli yeni programını açıkladı. Pandemiden etkilenen imalat sektörlerinde çalışan mikro ve küçük ölçekli işletmeler ile teknoloji tabanlı start-up’lar desteğe başvurabileceklerdir. Destek, Mikro işletmeler 30 bin liraya kadar, küçük işletmeler 75 bin liraya kadar 3 yıl geri ödemesiz, tamamı faizsiz olacak şekilde planlanmıştır.
Başvurular 03/12/2021 tarihinde başlıyor
Bu destek öncelikle Kovid salgını sebebiyle gelir kaybına uğramış veya nakit akışı bozulmuş ama istihdamını koruyan imalat sektörlerinde faaliyet gösteren mikro ve küçük ölçekli işletmelere yöneliktir. Teknoloji alanında faaliyet gösteren filiz şirketler de bu desteğe başvurabilecektir.
Destek için öncelikle KOSGEB veritabanına kaydolmalısınız


Destekten yararlanmak isteyen şirketler için başvurdan önce yapılması gerekenler;
1) e tebligata sistemine girmek
2) KOSGEB veritabanına kayıt olmak
3) güncel KOBİ beyannamelerini onaylamak

Destek Başvurusu ve Uygulama Süreci
DESTEK BAŞVURUSU:
Başvuru kriterlerini karşılayan mikro ve küçük işletmeler www.kosgeb.gov.tr adresindeki “E-Hizmetler” menüsünden “Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Programı Başvurusu” alt menüsünü seçerek online başvuru yapabilecektir. KOSGEB Veritabanına kayıtlı olmayan veya KOBİ Bilgi Beyannamesi güncel olmayan işletmeler, önce kayıt ve güncelleme işlemini yapmalıdır.
Online başvuru dışında KOSGEB’e belge teslim edilmeyecektir. Başvuru sistemine aşağıdaki belgelerin taranarak yüklenmesi gerekmektedir:
– Varsa; yasal sınırların üzerindeki vergi – SGK borcunun tecil ya da taksitlendirildiğini gösteren belge
– SGK’ya tescili olmayan şahıs işletmeleri için; işyerinin SGK’ya tescilli olmadığına ve şahıs olarak SGK’ya borcun bulunmadığına dair belge
– Sadece ikinci bileşene yapılan başvurularda; işletmenin yenilikçi genç işletme kriterlerinden en az birini sağladığını gösteren belge (KBS’de kayıtlı projelere ilişkin alan otomatik doldurulmuşsa, belge eklenmesi zorunlu değildir)
İşlem adımı
Tarih aralığı
İşletme başvurusu:
3 – 21 Mayıs 2021 saat 23:59 (19 gün)
KOSGEB ilk kontrol süreci:
24 – 31 Mayıs 2021 (6 iş günü)
Varsa bildirilen eksik ve hataların işletme tarafından giderilmesi süreci:
1 – 4 Haziran 2021 saat 23:59 (4 iş günü)
KOSGEB son kontrol süreci:
7 – 10 Haziran 2021 (4 iş günü)
Başvuruların öncelik sırasına göre sıralanması ve bütçe kapsamında desteklenebilecek işletmelerin belirlenmesi:
11 – 16 Haziran 2021 (4 iş günü)
Sonucun bildirilmesi:
17 Haziran 2021 (1 iş günü)
*: KOSGEB başvuru takvimini güncelleme ve web sayfasında ilan etme hakkını saklı tutar.
BAŞVURULARIN DEĞERLENDİRİLMESİ SÜRECİ:
Birinci bileşene yapılan başvuruların sıralanması aşağıda belirtilen esaslara göre yapılacaktır:
– KDV Beyannamelerindeki teslim ve hizmetler tutarına göre; MKİ’lerin 2020 yılı ilk 5 aylık toplam tutarı, 2019 yılı ilk 5 aylık toplam tutarına bölünür ve 2020/2019 mukayese oranı bulunur.
– 2020/2019 mukayese oranı 0,75’ten küçük veya eşit olmak kaydıyla; mukayese oranı en küçük olan MKİ’den başlayacak şekilde başvurular küçükten büyüğe doğru sıralanır.
İkinci bileşene yapılan başvuruların sıralanması, aşağıda belirtilen esaslara göre yapılacaktır:
– MKİ tarafından başvurunun KBS’de ilk onaylandığı zaman, başvuru zamanı olarak kaydedilir.
– Başvuru zamanı en önce olan MKİ’den başlayacak şekilde başvurular ilk başvurudan son başvuruya doğru sıralanır.
Başvurular aşağıdaki esaslara göre değerlendirilecektir:
“Mevzuat” sekmesindeki “Destek Bütçesi Tablosu”nda belirtilen kota ve kontenjanlar ile sıralama dikkate alınarak her iki bileşene ilişkin bütçenin yeterli olduğu sayıda başvuru KOSGEB tarafından onaylanır.
Birinci bileşende artan bütçe olması durumunda, nakit oranı 0,2’den küçük olanların başvuruları, nakit oranı en düşükten büyüğe doğru sıralanır ve aynı bütçe payları ve oransal kontenjanlara göre destek onayı verilir.
Başvurunun ret veya onaylanmasına ilişkin bilgi, elektronik ortamda MKİ’ye bildirilir.
DESTEK ÖDEME SÜRECİ:
Başvuruların tamamlanmasının ardından kısa sürede değerlendirme ve onay işlemleri sonulandırılacak ve başvurusu onaylananlar için destek ödemeleri başlatılacaktır.
Destek ödemesine esas aylar, 2021 yılı Mart, Nisan ve Mayıs aylarıdır. Ödeme talebi, ilgili ay veya aylar tamamlandıktan sonra işletme tarafından www.kosgeb.gov.tr adresinde “E-Hizmetler” menüsünden “Ödeme Başvurularının Alınması” alt menüsü kullanılarak yapılabilecektir.
Ödemeler, destek ödemesine esas 3 ay için 3 taksitte yapılacaktır. Her ödeme öncesinde, resmi kayıtlardan (GİB, SGK) işletmenin aktif olduğu ve ilgili destek ödemesine aydaki SGK 4A’lı çalışan sayısını 2020 Mart ayındaki seviyede muhafaza ediyor olduğu kontrol edilecektir.
Ödeme aşamasında yasal limitlerin üzerinde vadesi geçmiş ve tecil / taksitlendirilmemiş vergi ve sosyal güvenlik borcu olanlara destek ödenmeyecektir.
DESTEK GERİ ÖDEME SÜRECİ:
Kullanılan destek, MKİ’ler tarafından 3 yılı ödemesiz dönemi takip eden 4’er aylık dönemlerde 6 eşit taksitte (toplam 5 yıl vade) geri ödenecektir.
© 2021