Tesis Güvenlik Belgesi nedir?
5202 sayılı Kanun kapsamında, Kontrole Tâbi Listede yer alan malzemeyi üretmeyi ve/veya savunma sanayi konusunda hizmet vermeyi talep eden kuruluşların faaliyette bulunacağı tesisler, Tesis Güvenlik Belgesi’ne ve bu kuruluşların gizlilik dereceli bilgi, belge, malzeme veya projeye nüfuz etmesi öngörülen personeli ise Kişi Güvenlik Belgesi’ne sahip olmalıdır.
Milli Gizli Tesis Güvenlik Belgesi ve NATO Gizli Tesis Güvenlik Belgesi olmak üzere 2 çeşit Tesis Güvenlik Belgesi vardır.
Tesis güvenliği konusunda nasıl bir yol haritası izliyoruz?
Adım 1: Tesis Güvenlik Belgesi (TGB) başvurusu, Kişi Güvenlik Belgesi (KGB) başvurusu ile başlar. Bu yüzden, Yönetim kurulu, şirket hissedarları, üst yönetim ve gizlilik dereceli projelerde çalışacak personel için kişi güvenlik belgesi (KGB) başvuruları yapılır. KGB alınacak kişiler hakkında Emniyet ve MİT’in soruşturma yapması sebebiyle, KGB başvurularının sonuçlanması 6 ay sürebilmektedir.
Adım 2: Tesis Güvenlik Belgesi için gerekli evraklarla birlikte başvuru yapılır.
Adım 3: Aşağıdaki güvenlik önlemleri alınır:
- Personel için Güvenlik Önlemleri: Personel için kişi güvenlik belgesi alınmalı ve altı ayda bir adli sicil belgelerinin yenilenmelidir.
- Fiziki Güvenlik Önlemleri: Valilikten alınan izin ile özel silahlı güvenlik görevlisi çalıştırılmalıdır. Tesisin giriş-çıkışlarında kameralar olmalıdır ve kamera kayıtları saklanmalıdır. Personelin giriş-çıkışları, elektronik sistemler ile kayıt altına alınmalıdır. Ziyaretçilere ziyaretçi kartları verilmeli ve silah, telefon vb. emanetleri tesis girişinde alınmalıdır. Bina içerisinde fotoğraf ve video çekimi yasaklanmalıdır.
- Toplantı Odası Önlemleri: Tesis içerisindeki toplantı odaları için giriş-çıkışlar kayıt altına alınmalıdır.
- Kontrollü Bölge Önlemleri: Gizlilik dereceli projelerin yürütüldüğü yere Kontrollü Bölge denir. Bu bölgelerin girişinde, girmeye yetkili kişilerin resimli isim listesi bulunmalı ve giriş-çıkışlar elektronik sistemler ile sağlanmalıdır.
- Kontrollü Oda Önlemleri: Gizlilik dereceli evrakların saklandığı yere Kontrollü Oda denir. Kontrollü oda girişinde, girmeye yetkili kişilerin resimli listesi bulunmalıdır, giriş-çıkışlar kayıt altına alınmalı, şifreli ve çift kilit sistemlerle korunmalıdır.
- Bilgi Sistemleri Önlemler: Enerji, iletim, iletişim ve veri hatları için TEMPEST kurulması, virus taraması, bilgisayar şifreleri gibi önlemler alınmalıdır.
- Yangına Karşı Önlemler: Yangın tüpleri, duman dedektörü, yangın algılama ve söndürme sistemleri bulunmalıdır.
- Belgelerin sınıflandırılması: Evraklar gizlilik sınıfına (Gizli, Hizmete Özel, Tasnif Dışı) göre kaşelenir ve saklanır.
- Alt Yüklenici Önlemleri: Tesis Güvenlik Belgesi şartı olan bir projede alt yüklenici firmanın Tesis güvenlik belgesi olmalı ve alt yüklenici personelinin Kişi Güvenlik Belgesi’ne sahip olması gerekir.
- Ziyaretler: Ziyaretçiler için 21 iş günü öncesinde MSB’ den izin alınmalıdır.
Adım 4: Tesis, Millî Güvenlik Makamı tarafından planlanan bir tarihte Denetim Heyetince denetlenir ve sonucun olumlu olması durumunda Tesis Güvenlik Belgesi verilir. Olumsuzluk veya eksiklik olması durumunda tesis, ileri bir tarihte tekrar denetlenir.
İlk yorum yapan siz olun