Genel

BİNEK OTO GİDERLERİNİN TAMAMI VERGİDEN DÜŞÜLEMEYECEK

24.10.2019 tarihinde TBMM Başkanlığına sunulan Kanun teklifi ile vergilendirme ile ilgili bir dizi yeni düzenleme getirilmesi için teklif verildi. Yazı tarihi itibariyle komisyonda olan teklifteki hususlardan biri de, binek otomobillere ilişkin harcamaların giderleştirilmesinde çeşitli kısıtlamaların getirilmesi. Teklif yasalaşırsa, mevzuatımıza girecek bu hususlara aşağıda maddeler halinde değindik.

  1. Kiralık Binek Otoların Giderleri; Her bir kiralık araç için aylık en fazla 5.500 TL kira gideri yazılabilecek. Bu tutarın üzerindeki giderler, KKEG olarak değerlendirilip vergilendirmeye etkisi olmayacak.

  1. Satın Alınan Binek Otoların Giderleri; işletmeye dahil olan ve işte kullanılan taşıtların giderlerinin ( yakıt, bakım onarım gibi) en fazla % 70’i gider olarak yazılabilecek.
Binek oto giderlerine kısıtlama geliyor
  1. Satın Alınan Binek Otoların Amortisman Giderleri; Satın alınan binek otoların kdv ve ötv hariç iktisap bedelinin en fazla 135.000 TL’lik kısmı amortisman yoluyla giderleştirilebilecek, fazlası KKEG olarak dikkate alınacak.

Satın alınan binek otonun ÖTV ve KDV dahil iktisap bedelinin en fazla 250.000 TL’lik kısmı amortisman yoluyla giderleştirilebilecek, fazlası KKEG olarak dikkate alınacak.

İkinci el olarak alınan binek otonun da yine en fazla 250.000 TL’lik kısmı amortisman yoluyla giderleştirilebilecek, fazlası  KKEG olarak dikkate alınacak.

Binek otonun iktisap edildiği tarihteki tutarlar dikkate alınacak. Bu tutarlar, her yıl YD oranında artırılarak yeniden belirlenecek.

  1. Satın Alınan Binek Otoların ÖTV ve KDV’si; Satın alınan binek otomobilin ilk iktisabına ilişkin ötv ve kdv toplamının en fazla 115.000 TL’ye kadar kısmı gider yazılabilecek. Fazlası maliyete eklenecek.

Mevcut uygulamada, binek otoların MTV’si hariç tüm giderleri kazancın tespitinde gider olarak gösterilebiliyordu. Ancak, teklifin gerekçesinden bunun suiistimal edilebildiği, işletme ile ilgili olmayan araçların da bu kapsamda değerlendirilebildiği gerekçesi ile bu uygulamaya geçildiği anlaşılmaktadır.

Ahmet GÜLŞEN Mali Müşavir

1970 yılında doğdu. Erciyes Ünv. İktisat Fakültesinden mezun oldu. Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ruhsatına sahip olup, 1998-2007 Dönemlerinde YMM firmasında denetçi, 2007-2009 dönemlerinde imalat sektöründe KOBİ ve büyük ölçekli firmalarda Muhasebe Müdürlüğü yaptı. 2010 yılında Ankara’da Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik bürosu açtı. Arge Muhasebesi ve teşvik hibe konularında çalışmaktadır. ahmetgulsen@gmail.com 5426414699

Bir Cevap Yazın

Dinamik Ofis sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et

Dinamik Ofis sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et