2025 yılı asgari ücreti açıklandı, yeni tutar Brüt 26.005,50 TL, net ise 22.104,68 TL. olarak açıklandı.
Yazımızın konusu şirket ortaklarının şirketten çekebilecekleri vergisiz huzur hakkı bedeli ve vergi dilimine göre vergi avantajlı tutarın tespitidir.
Minimum Huzur Hakkı Tutarı
Huzur hakkı nedir;
Şirket ortaklarının (hisse tutarının bir önemi yok) şirketten belirli ve süreli bir çalışma olup olmamasına bakılmaksızın takdir edilen bir ücrettir.
Huzur hakkı için tek ortaklı şirketler dahil tüm tüzel kişi şirketlerde karar alınması veya genel kurulda müzakere edilerek kabul edilmesi gerekmektedir.
Asgari ücretin vergi dışına çıkartılması için ihdas edilen Gelir ve damga vergisi istisnası uygulaması ile Şirket ortaklarının da bir kısım ücreti vergisiz alabilmelerine imkan tanınmıştır.
Bu haliyle Şirket ortağı Şirketten bir yıl boyunca 12*22.104,68 = 265.256,16 TL. tutarı vergisiz çekme imkanına ulaşmış olacaktır.
Huzur Hakkı ve Kurumlar vergisi vergi avantajı
Şirketler %25 kurumlar vergisine tabidir. Kurumlar vergisinin hesabı; Gelir - Gider = Kurumlar vergisi matrahı *25/100 = kurumlar vergisi olarak basitçe ifade edebiliriz.
Hizmet sektörü (yazılımcılar, mühendislik firmalarının vs) faaliyetlerinde görece olarak daha çok vergi yükü ile karşılaşmaktadırlar. Şirkette huzur hakkı almak a) ortaklar cari hesabının şişmesini önleyerek adat faizi ile KDV yükünden kurtardığı gibi b) kurumlar vergisi hesaplamasında daha düşük bir orandan vergi vermeye imkan tanımaktadır.
Optimum Huzur Hakkı Tutarı
Şirketinizden kurumlar vergisi olarak vereceğiniz vergiye eş değer tutarda huzur hakkı için gelir vergisi vermek suretiyle eşdeğer vergi tutarına ulaşabilirsiniz.
Şirket ortağının alacağı aylık 101.360,00 TL. net ücret gelir vergisi ve damga vergisi yükü kurumlar vergisi vergi yüküne eşdeğerdir.
Adat Faizi ve KDV sorunu
Şirket ortaklarının ortaklık hakkı olan ücret veya kar payı dışında bir nedenle şirketten para çekmeleri vergi incelemesine konu önemli kalemlerdendir. Ortağın ücret/huzur hakkı veya kar payı dışında yaptığı çekimlerinde mutlak surette adat (faiz) hesaplanarak şirkete gelir kaydedilmesi ve bununla birlikte KDV hesap edilerek ödenmesi gerekmektedir.
Adat faiz yükü ve buna bağlı kdv yükü ile karşılaşmamak için huzur hakkı kararı aldıktan sonra bordro ile para çekilmesinin daha sağlıklı olacağına inanıyoruz.
Şirketler için huzur hakkının vergi planlaması için değerlendirilmesi gereken ilk kalem olarak görüyoruz.
Yorumlar