Ana içeriğe atla

Huzur Hakkı Maliyeti ve Vergi Avantajı



2025 yılı asgari ücreti açıklandı, yeni tutar Brüt 26.005,50 TL, net ise 22.104,68 TL. olarak açıklandı.

Yazımızın konusu şirket ortaklarının şirketten çekebilecekleri vergisiz huzur hakkı bedeli ve vergi dilimine göre vergi avantajlı tutarın tespitidir.

Minimum Huzur Hakkı Tutarı


Huzur hakkı nedir;
Şirket ortaklarının (hisse tutarının bir önemi yok) şirketten belirli ve süreli bir çalışma olup olmamasına bakılmaksızın takdir edilen bir ücrettir.

Huzur hakkı için tek ortaklı şirketler dahil tüm tüzel kişi şirketlerde karar alınması veya genel kurulda müzakere edilerek kabul edilmesi gerekmektedir.

Asgari ücretin vergi dışına çıkartılması için ihdas edilen Gelir ve damga vergisi istisnası uygulaması ile Şirket ortaklarının da bir kısım ücreti vergisiz alabilmelerine imkan tanınmıştır.

Şirket ortağının alacağı aylık 22.104,68 TL. net ücret gelir vergisi ve damga vergisinden muaftır.


Bu haliyle Şirket ortağı Şirketten bir yıl boyunca 12*22.104,68 =  265.256,16 TL. tutarı vergisiz çekme imkanına ulaşmış olacaktır.




Huzur Hakkı ve Kurumlar vergisi vergi avantajı

Şirketler %25 kurumlar vergisine tabidir. Kurumlar vergisinin hesabı; Gelir - Gider = Kurumlar vergisi matrahı *25/100 = kurumlar vergisi olarak basitçe ifade edebiliriz. 







Normal şartlarda (vergi/ net satışlar) oranı %22 çıkarken buna mukabil Huzur hakkı ile yapılan hesaplamada oran %5'e düşmektedir.




Hizmet sektörü (yazılımcılar, mühendislik firmalarının vs) faaliyetlerinde görece olarak daha çok vergi yükü ile karşılaşmaktadırlar. Şirkette huzur hakkı almak a) ortaklar cari hesabının şişmesini önleyerek adat faizi ile KDV yükünden kurtardığı gibi b) kurumlar vergisi hesaplamasında daha düşük bir orandan vergi vermeye imkan tanımaktadır.


Optimum Huzur Hakkı Tutarı


Şirketinizden kurumlar vergisi olarak vereceğiniz vergiye eş değer tutarda huzur hakkı için gelir vergisi vermek suretiyle eşdeğer vergi tutarına ulaşabilirsiniz.


Şirket ortağının alacağı aylık 101.360,00 TL. net ücret gelir vergisi ve damga vergisi yükü kurumlar vergisi vergi yüküne eşdeğerdir.






Aylık 101.380 TL net ücret 2025 vergi dilimlerine göre 405.519 TL vergiye tabi olup, bir yılda elde edilen brüt  maaş tutarı 1.622.079 TL kadar kazanç elde edildiği (veya vergi matrahına ulaşıldığı) koşulda ödenecek vergi eşit olacaktır.






Adat Faizi ve KDV sorunu


Şirket ortaklarının ortaklık hakkı olan ücret veya kar payı dışında bir nedenle şirketten para çekmeleri vergi incelemesine konu önemli kalemlerdendir. Ortağın  ücret/huzur hakkı veya kar payı dışında yaptığı  çekimlerinde mutlak surette adat (faiz) hesaplanarak şirkete gelir kaydedilmesi ve bununla birlikte KDV hesap edilerek ödenmesi gerekmektedir. 

Adat faiz yükü ve buna bağlı kdv yükü ile karşılaşmamak için huzur hakkı kararı aldıktan sonra bordro ile para çekilmesinin daha sağlıklı olacağına inanıyoruz.



Şirketler için huzur hakkının vergi planlaması için değerlendirilmesi gereken ilk kalem olarak görüyoruz.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

MERSİS Yetkili Atama

  yazımızın konusu MERSİS uygulaması içersinde yetkili atama işlemleridir. Şirketi temsile yetkili müdürler kendi e devlet şifreleri ile  https://mersis.gtb.gov.tr / adresine girmek suretiyle Mersis’de işlem yapacak Mali Müşavir veya diğer yetkilileri aşağıdaki adımları takip ederek yetkilendirebileceklerdir. 1 nci Aşama,  https://mersis.gtb.gov.tr/  adresine e devlet şifresi ile giriş yapı nız 2 nci Aşama; Yetkilendirme köprüsünü tıklayınız 3 ncü Aşama; işlem yapacağınız firmayı arayınız. Sadece yetkili olduğunuz firmalar çıkacaktır Son aşamada yetki vereceğiniz kişinin TC ve Kimlik nosuna ihtiyacınız olacak. Yetki başlangıç ve bitiş sürelerini dilediğiniz gibi belirleyebilirsiniz.

Mali mühür müracaatı nasıl yapılır?

  Mali Mühür Başvuru Süreci. Mali Mühür Sertifikası için   https://onlineislemler.kamusm.gov.tr/mmbasvuru/giris adresine gidilir.  A)  Açılan sayfada tüzel ya da gerçek kişi için gerekli olan alanlar doldurularak başvuru gerçekleştirilir. B)  Şahıs işletmeleri için Gerçek Kişi seçeneği, Şirketler için Tüzel Kişi seçeneği aktive edilmelidir. C)  ikinci aşamada ise AKILLI KART seçilmelidir. Mali Mühür üç yıllıktır. Yenileme için https://onlineislemler.kamusm.gov.tr/landing adresinden giriş yapınız. mali mühür ücreti

ANA SÖZLEŞME ÖRNEKLERİ

  ŞİRKET AMAÇ VE KONU ÖRNEKLERİ - Aşağıda sektör olarak ayrılan faaliyet konularının içerisinde üretim veya imalat kelimeleri geçtiğinden kişilerin getirdiği sözleşmelerde sektörün üretim veya imalatı geçiyor ise unvana sektör başlığının yansıtılması gereklidir.  - Faaliyet konuları içerisinde hizmet sektörü var ise aynı şekilde unvana sektör başlığının yansıtılması gerekmektedir.  - Sektörün yazıldığı faaliyet alanı içerisinde üretim veya imalat kelimeleri geçmeyip, sadece ticareti, alım satımı, pazarlaması, ithalatı, ihracatı, bakım ve onarımı gibi ifade edildi ise bunun unvana sektör olarak yansıtılmaması, ticaretin içine alınması gereklidir.   ASANSÖR (Üretim-imalat olduğu için unvanda geçmesi gerekiyor.) AYAKKABI (Üretim-imalat olduğu için unvanda geçmesi gerekiyor.) BAHARAT-KURUYEMİŞ (Üretim-imalat olduğu için unvanda geçmesi gerekiyor.) BİLGİSAYAR (Üretim-imalat olduğu için unvanda geçmesi gerekiyor.) BOYA (Üretim-imalat olduğu için unvanda ge...