Ana içeriğe atla

İşletmelerin Dikkat Etmesi Gereken Önemli Hususlar

Bir şirketiniz var veya şahış işletmesi sahibisiniz. Yetkilisi/sahibi olduğunuz işletmeler için öncelikle vergi dairesi olmak üzere bir çok kuruma karşı farklı sorumluluklarınız bulunmaktadır. Bu sorumlulukların bir kısmını sözleşme yatığınız Mali Müşavir vasıtasıyla bir kısmını vekalet verdiğiniz avukatınız ile yapmaktasınız ama yine de işlem süreçlerinde sizlerin takip etmesi geren üsul ve esaslar mevcuttur. Bu esaslara işlem sırasında riayet etmeniz daha sonrasında doğacak sorun ve hak kayıplarını engelleyecektir.






Bu yazımız sürekli güncellenecektir.  BLOG TAKİP edin güncel gelişmeleri süresinde öğrenin.


Yazımızda kısa kısa yapılması gerek işlemler, güncellemeler, yeni uygulamalar yer alacaktır. 


Belge Düzeni

- Satışlarınızla ilgili Faturaları gününde kesiniz. Fatura, malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren azami yedi gün içinde düzenlenir. Bu süreler içerisinde düzenlenmeyen faturalar hiç düzenlenmemiş sayılır. Süreler dışında kesildiğinde özel usulsüzlük cezaları kesilmektedir.

- e faturaya geçmemiş iseniz, faturaları tutarına bakılmaksızın e arşiv portal ekranından kesiniz.

- Alışlarınızla ilgili faturalarda mutlaka işletmenize ait vergi no yazılmalıdır. Şirketlerde yönetici veya ortakların adına kesilen fatura kabul edilmemektedir.

 E-Arşiv Portal Giriş Ekranı ile kestiğiniz faturaların yedeğini almak sizlerin sorumluluğundadır. Devlete ait e arşiv portal ekranı faturaları belirli süre sonunda silmektedir. xml ve diğer formatlarda indirip en az 5 yıl muhafaza ediniz.



Banka işlemleri

- Aynı gün içinde toplam miktarı 7.000 TL'yi aşan veya farklı tarihlerdeki kısım kısım gerçekleşen ödemelerle 7.000 TL'yi aşan ödemelerin finansal kurumlar aracılığı ile gerçekleştirilmesi zorunludur. 


Personel İşlemleri

- Personel işe girişleri en geç bir gün öncesinden bildirilir. Pazartesi ve resmi tatil günleri sonrası aynı gün bildirim mümkündür.

- işten çıkılar aynı gün veya geriye doğru 10 gün içinde bildirilir.


TİCARET ODALARI Munzam Aidatlar


Odalar tarafından, her yıl için aidat hesaplar ve tahakkuk ederler. TOBB sitesinden ödenir.

  • tacir ve sanayicilerin gelir vergisine ilişkin beyannamelerinde gösterilen ticarî kazanç toplamı;
  • tüzel kişi tacir ve sanayicilerin ise ödeyecekleri kurumlar vergisine ilişkin beyannamelerinde gösterilen ticarî bilanço kârı;

üzerinden binde beş oranında munzam aidat tahsil edilmektedir. Zarar eden üyeler, o yıl için munzam aidat ödememektedir. 

birinci taksitinizi 30 Haziran 2024'e kadar, ikinci taksitinizi ise 31 Ekim 2024'e kadar ödenir.

ödeme ekranı https://uye.tobb.org.tr/hizliaidatodeme.jsp 

SOSYAL GÜVENLİK İşlemleri


- Gerçek kişi tacir veya şirket ortağı olanlar için mükellefiyetin başlangıcı itibariyle 4B sigortalılık (bağkur) başlar. 4b primi her ayın ilk günü thakkuk eder ve takip eden ayın son gününe kadar ödenir. 



SÖZLEŞME DAMGA VERGİSİ

işlerinizle ilgili yapılan her türlü sözleşme damga vergisine tabidir. Vergi15 içinde bildirilmelidir. Personelle yapılan iş sözleşmesi muaftır.



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Mali mühür müracaatı nasıl yapılır?

  Mali Mühür Başvuru Süreci. Mali Mühür Sertifikası için   https://onlineislemler.kamusm.gov.tr/mmbasvuru/giris adresine gidilir.  A)  Açılan sayfada tüzel ya da gerçek kişi için gerekli olan alanlar doldurularak başvuru gerçekleştirilir. B)  Şahıs işletmeleri için Gerçek Kişi seçeneği, Şirketler için Tüzel Kişi seçeneği aktive edilmelidir. C)  ikinci aşamada ise AKILLI KART seçilmelidir. Mali Mühür üç yıllıktır. Yenileme için https://onlineislemler.kamusm.gov.tr/landing adresinden giriş yapınız. mali mühür ücreti

ANA SÖZLEŞME ÖRNEKLERİ

  ŞİRKET AMAÇ VE KONU ÖRNEKLERİ - Aşağıda sektör olarak ayrılan faaliyet konularının içerisinde üretim veya imalat kelimeleri geçtiğinden kişilerin getirdiği sözleşmelerde sektörün üretim veya imalatı geçiyor ise unvana sektör başlığının yansıtılması gereklidir.  - Faaliyet konuları içerisinde hizmet sektörü var ise aynı şekilde unvana sektör başlığının yansıtılması gerekmektedir.  - Sektörün yazıldığı faaliyet alanı içerisinde üretim veya imalat kelimeleri geçmeyip, sadece ticareti, alım satımı, pazarlaması, ithalatı, ihracatı, bakım ve onarımı gibi ifade edildi ise bunun unvana sektör olarak yansıtılmaması, ticaretin içine alınması gereklidir.   ASANSÖR (Üretim-imalat olduğu için unvanda geçmesi gerekiyor.) AYAKKABI (Üretim-imalat olduğu için unvanda geçmesi gerekiyor.) BAHARAT-KURUYEMİŞ (Üretim-imalat olduğu için unvanda geçmesi gerekiyor.) BİLGİSAYAR (Üretim-imalat olduğu için unvanda geçmesi gerekiyor.) BOYA (Üretim-imalat olduğu için unvanda ge...

MERSİS Yetkili Atama

  yazımızın konusu MERSİS uygulaması içersinde yetkili atama işlemleridir. Şirketi temsile yetkili müdürler kendi e devlet şifreleri ile  https://mersis.gtb.gov.tr / adresine girmek suretiyle Mersis’de işlem yapacak Mali Müşavir veya diğer yetkilileri aşağıdaki adımları takip ederek yetkilendirebileceklerdir. 1 nci Aşama,  https://mersis.gtb.gov.tr/  adresine e devlet şifresi ile giriş yapı nız 2 nci Aşama; Yetkilendirme köprüsünü tıklayınız 3 ncü Aşama; işlem yapacağınız firmayı arayınız. Sadece yetkili olduğunuz firmalar çıkacaktır Son aşamada yetki vereceğiniz kişinin TC ve Kimlik nosuna ihtiyacınız olacak. Yetki başlangıç ve bitiş sürelerini dilediğiniz gibi belirleyebilirsiniz.