Ana içeriğe atla

TÜBİTAK 1512 Girişimcilerine Tavsiyelerimiz

TÜBİTAK 1512 Girişimcilik Aşamalı Destek Programı 2014 II dönem sonuçları açıklandı. Kurulacak sermaye şirketlerinin 2015 yılı Ocak ayında faaliyete geçmesi ve en fazla 12 ay sürecek proje faaliyetleri ile iş fikirlerinin teknolojik doğrulamasını gerçekleştirmesi beklenmekte. 
TÜBİTAK 1512 Girişimcilerine Tavsiyelerimiz
Destek kapsamında şirket kuracak kişilere harekete geçmeden önce aşağıda sıraladığımız hususları ve kavramları anlamaları, kendi özel durumlarına göre sonuçlarını araştırmalarını tavsiye ederim.
  • Şirket kurmadan önce ortaklık yapınızı net olarak belirleyin,
  • Girişimci şirket ortağının sosyal güvenlik (4/a SSK, 4/b Bağkur) durumlarının ne olacağını tam olarak belirleyin. Girişimcinin öğretim üyesi olması veya özel sektörde çalışması vs spesifik konularda mutlaka Mali müşavirinizle durum değerlendirin.
  • Şirket adresini net olarak tespit edin, kuruluş sonrası adres değişiklikleri ciddi harç ödemelerine neden olmaktadır.
  • Teknokent seçeneği muhtemelse kuruluş öncesinde neticelendirmeye çalışın.
  • Muhasebenin ve ticaret hukukunun temel kavramalarını öğrenin,
  • Vergi ve sosyal güvenlik yükümlülüklerinin neler olacağını, hangi sürelere dikkat edileceğini kavramaya çalışın,
  • 1512 programının size bir nakit para vermekten öte başkaca muafiyetler ve istisnalar tanıdığını da bilin ve bunun nasıl uygulanacağı yönünde Mali Müşavirinizden fikir alın,
  • Program sonunda (iki kez) bir Yeminli Maili Müşavirin Mali Raporu onaylayacağını ve bu onayla harcamaların ve teşvik uygulamalarının doğruluğunun teyit edileceğini unutmayın, personel ücret ödemeleri, teçhizat alımları vs tüm aşamaların dönem içinde doğru yapılması konusunda emin olun geriye doğru düzeltme şansları kalmayabilir.
  • Bağkur başlangıcını ve prim beyanını asla ihmal etmeyin.
Girişimcilerimiz yukarıda bahsettiğim temel hususlara dikkat eder ve Mali Müşavirleri ile işin her aşamasında istişare ile hareket ederlerse başarıyla ve hak ettikleri destekleri tümüyle alarak süreci tamamlarlar.
Ahmet GÜLŞEN
Mali Müşavir

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Mali mühür müracaatı nasıl yapılır?

  Mali Mühür Başvuru Süreci. Mali Mühür Sertifikası için   https://onlineislemler.kamusm.gov.tr/mmbasvuru/giris adresine gidilir.  A)  Açılan sayfada tüzel ya da gerçek kişi için gerekli olan alanlar doldurularak başvuru gerçekleştirilir. B)  Şahıs işletmeleri için Gerçek Kişi seçeneği, Şirketler için Tüzel Kişi seçeneği aktive edilmelidir. C)  ikinci aşamada ise AKILLI KART seçilmelidir. Mali Mühür üç yıllıktır. Yenileme için https://onlineislemler.kamusm.gov.tr/landing adresinden giriş yapınız. mali mühür ücreti

ANA SÖZLEŞME ÖRNEKLERİ

  ŞİRKET AMAÇ VE KONU ÖRNEKLERİ - Aşağıda sektör olarak ayrılan faaliyet konularının içerisinde üretim veya imalat kelimeleri geçtiğinden kişilerin getirdiği sözleşmelerde sektörün üretim veya imalatı geçiyor ise unvana sektör başlığının yansıtılması gereklidir.  - Faaliyet konuları içerisinde hizmet sektörü var ise aynı şekilde unvana sektör başlığının yansıtılması gerekmektedir.  - Sektörün yazıldığı faaliyet alanı içerisinde üretim veya imalat kelimeleri geçmeyip, sadece ticareti, alım satımı, pazarlaması, ithalatı, ihracatı, bakım ve onarımı gibi ifade edildi ise bunun unvana sektör olarak yansıtılmaması, ticaretin içine alınması gereklidir.   ASANSÖR (Üretim-imalat olduğu için unvanda geçmesi gerekiyor.) AYAKKABI (Üretim-imalat olduğu için unvanda geçmesi gerekiyor.) BAHARAT-KURUYEMİŞ (Üretim-imalat olduğu için unvanda geçmesi gerekiyor.) BİLGİSAYAR (Üretim-imalat olduğu için unvanda geçmesi gerekiyor.) BOYA (Üretim-imalat olduğu için unvanda ge...

MERSİS Yetkili Atama

  yazımızın konusu MERSİS uygulaması içersinde yetkili atama işlemleridir. Şirketi temsile yetkili müdürler kendi e devlet şifreleri ile  https://mersis.gtb.gov.tr / adresine girmek suretiyle Mersis’de işlem yapacak Mali Müşavir veya diğer yetkilileri aşağıdaki adımları takip ederek yetkilendirebileceklerdir. 1 nci Aşama,  https://mersis.gtb.gov.tr/  adresine e devlet şifresi ile giriş yapı nız 2 nci Aşama; Yetkilendirme köprüsünü tıklayınız 3 ncü Aşama; işlem yapacağınız firmayı arayınız. Sadece yetkili olduğunuz firmalar çıkacaktır Son aşamada yetki vereceğiniz kişinin TC ve Kimlik nosuna ihtiyacınız olacak. Yetki başlangıç ve bitiş sürelerini dilediğiniz gibi belirleyebilirsiniz.