Ana içeriğe atla

Uzay Çalışmalarına Teşvik Geliyor

Bakanlık, uzay ve havacılıkla ilgili çalışmalara 20 milyon TL teşvik verecek.

uzay çalışmaları teşvik uygulaması

Devlet uzay ve havacılık ile bilişim sektörlerinde yerli üretimi özendirmek için araştırma-geliştirme (Ar-Ge) faaliyetlerine teşvik bütçelerini belirledi. Dünyada 2012’de uzay araştırmaları için ayrılan tahmini bütçe 35 milyar iken Türkiye’de bu rakamlar düşük kaldı.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, bilişimle ilgili çalışmalara en fazla 10 milyon TL, uzay ve havacılıkla ilgili çalışmalara da 20 milyon TL teşvik verecek.
Resmi Gazete’de yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderilen yönetmeliğe göre teşvik için gerekli finansman, Evrensel Hizmet Fonu’ndan karşılanacak. Fon’da, bu amaçla 400 milyon TL’yi aşkın kaynak bulunuyor.
Ulaştırma Bakanlığı bünyesinde oluşturulan Havacılık ve UzayTeknolojileri Genel Müdürlüğü ilgili faaliyetleri yürütecek.
Dilimler halinde verilecek
Teşvikler, Ar-Ge çalışmasının gerçekleşmesine göre dilimler halinde verilecek. Çalışmanın belli bir aşamasında teşvik tutarının yüzde 20’si serbest bırakılacak. Daha sonra ek yüzde 50’, son olarak da yüzde 30’luk dilim serbest bırakılacak.
Devlet, uzay ve havacılık için Ar-Ge teşvik üst limitini 20 milyon TL, bilişim için ise 10 milyon TL olarak belirledi. Teşvikler bir kerede değil, dilimler halinde verilecek Teşvik başvuruları yılda 3 kez ocak, mayıs ve eylül aylarında alınacak.
Ar-Ge çalışmalarının 36 ayda sonuçlanması gerekecek.
Uzay için en büyük harcama ABD’den
Dünyada uzay araştırmalarına yıllık 35 milyar dolar harcandığı tahmin ediliyor.
Ekonomik durgunluk nedeniyle 2012’de önceki seneye göre yaklaşık 1 milyar dolarlık tasarruf yaşanmasına rağmen ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) 17.3 milyar dolarla lider.
ABD’nin en büyük rakibi Çin’in harcadığı para ise açıklanmıyor. TRT HABER’den iktibas

--

Ahmet GÜLŞEN

Serbest Muhasebeci Mali Müşavir(312) 312 12 86     (542) 641 46 99
Rüzgarlı Cad. 7/14   Ulus    ANKARA
http://smmmahmetgulsen.wordpress.com/

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Mali mühür müracaatı nasıl yapılır?

  Mali Mühür Başvuru Süreci. Mali Mühür Sertifikası için   https://onlineislemler.kamusm.gov.tr/mmbasvuru/giris adresine gidilir.  A)  Açılan sayfada tüzel ya da gerçek kişi için gerekli olan alanlar doldurularak başvuru gerçekleştirilir. B)  Şahıs işletmeleri için Gerçek Kişi seçeneği, Şirketler için Tüzel Kişi seçeneği aktive edilmelidir. C)  ikinci aşamada ise AKILLI KART seçilmelidir. Mali Mühür üç yıllıktır. Yenileme için https://onlineislemler.kamusm.gov.tr/landing adresinden giriş yapınız. mali mühür ücreti

ANA SÖZLEŞME ÖRNEKLERİ

  ŞİRKET AMAÇ VE KONU ÖRNEKLERİ - Aşağıda sektör olarak ayrılan faaliyet konularının içerisinde üretim veya imalat kelimeleri geçtiğinden kişilerin getirdiği sözleşmelerde sektörün üretim veya imalatı geçiyor ise unvana sektör başlığının yansıtılması gereklidir.  - Faaliyet konuları içerisinde hizmet sektörü var ise aynı şekilde unvana sektör başlığının yansıtılması gerekmektedir.  - Sektörün yazıldığı faaliyet alanı içerisinde üretim veya imalat kelimeleri geçmeyip, sadece ticareti, alım satımı, pazarlaması, ithalatı, ihracatı, bakım ve onarımı gibi ifade edildi ise bunun unvana sektör olarak yansıtılmaması, ticaretin içine alınması gereklidir.   ASANSÖR (Üretim-imalat olduğu için unvanda geçmesi gerekiyor.) AYAKKABI (Üretim-imalat olduğu için unvanda geçmesi gerekiyor.) BAHARAT-KURUYEMİŞ (Üretim-imalat olduğu için unvanda geçmesi gerekiyor.) BİLGİSAYAR (Üretim-imalat olduğu için unvanda geçmesi gerekiyor.) BOYA (Üretim-imalat olduğu için unvanda ge...

MERSİS Yetkili Atama

  yazımızın konusu MERSİS uygulaması içersinde yetkili atama işlemleridir. Şirketi temsile yetkili müdürler kendi e devlet şifreleri ile  https://mersis.gtb.gov.tr / adresine girmek suretiyle Mersis’de işlem yapacak Mali Müşavir veya diğer yetkilileri aşağıdaki adımları takip ederek yetkilendirebileceklerdir. 1 nci Aşama,  https://mersis.gtb.gov.tr/  adresine e devlet şifresi ile giriş yapı nız 2 nci Aşama; Yetkilendirme köprüsünü tıklayınız 3 ncü Aşama; işlem yapacağınız firmayı arayınız. Sadece yetkili olduğunuz firmalar çıkacaktır Son aşamada yetki vereceğiniz kişinin TC ve Kimlik nosuna ihtiyacınız olacak. Yetki başlangıç ve bitiş sürelerini dilediğiniz gibi belirleyebilirsiniz.